Θεραπεία Αποδοχής και Δέσμευσης
H Θεραπεία Αποδοχής και Δέσμευσης (ΘΑΔ) έχει αναδειχθεί ως μια επιστημονικά τεκμηριωμένη θεραπευτική προσέγγιση που βοηθά τα άτομα να ξεπεράσουν τις προκλήσεις της ψυχικής τους υγείας και να βελτιώσουν τη συνολική τους ευημερία.
Αναπτύχθηκε στα μέσα της δεκαετίας του 90' από τον ψυχολόγο Steven C. Hayes. Συνδυάζει στοιχεία της Γνωσιακής Συμπεριφορικής Θεραπείας (Cognitive Behavioral Therapy - CBT) με τις πρακτικές της Ενσυνειδητότητας (Mindfulness), προωθώντας συμπεριφορές προς μια ψυχολογικά ευέλικτη, πλούσια και πλήρη ζωή. Βασίζεται στην πεποίθηση ότι ο πόνος ένα αναπόσπαστο κομμάτι της ανθρώπινης εμπειρίας και τονίζει την αποδοχή δύσκολων σκέψεων, συναισθημάτων και αισθήσεων αντί της προσπάθειας εξάληψης ή ελέγχου τους.
Κύρια στοιχεία της Θεραπείας Αποδοχής και Δέσμευσης περιλαμβάνουν:
Γνωσιακή Αποκόλληση: Η ΘΑΔ διδάσκει στα άτομα να παρατηρούν τις σκέψεις τους χωρίς να τις κρίνουν και να δημιουργούν απόσταση από μη ωφέλιμες ή αρνητικές σκέψεις.
Αποδοχή: Η ΘΑΔ τονίζει την αποδοχή και την παρουσία των συναισθημάτων ακόμη και αν είναι άβολα ή δυσάρεστα.
Επαφή με το Παρόν: Οι τεχνικές Ενσυνειδητότητας (mindfulness) χρησιμοποιούνται για να βοηθήσουν τα άτομα να αφοσιωθούν στο παρόν, αυξάνοντας την επίγνωση και μειώνοντας την υπερβολική εστίαση σε παρελθόντα ή μελλοντικά γεγονότα.
Παρατηρητής Εαυτός: Η ΘΑΔ ενθαρρύνει την ανάπτυξη μιας αίσθησης του εαυτού που είναι ξεχωριστή από τις σκέψεις και τα συναισθήματα, προωθώντας έτσι μεγαλύτερη αυτο-επίγνωση.
Αξίες: Τα άτομα αναγνωρίζουν τις βαθύτερες αξίες τους από τις οποίες κατευθύνουν τις πράξεις τους.
Δεσμευμένη Δράση: Η ΘΑΔ ενθαρρύνει την ανάληψη δεσμευμένων δράσεων που είναι συμβατές με τις αξίες του ατόμου ακόμη και στην παρουσία αντιξοοτήτων.